Histaminová intolerance (genetické vyšetření) Laboratorní vyšetření


Související produkty
Detailní popis produktu
Histaminová intolerance je stav, při kterém dochází k hromadění histaminu v těle v důsledku nedostatečné aktivity enzymu diaminoxidázy (DAO). Tento enzym je klíčový pro metabolismus histaminu v těle. Mezi příznaky histaminové intolerance se řadí např. bolesti hlavy, kožní vyrážky, průjem a zvracení.
Co je histamin?
Histamin je organická sloučenina, která se běžně vyskytuje v lidském organismu a hraje zásadní roli v mnoha biologických procesech, včetně lokálních imunitních odpovědí. Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách a je nezbytný pro řadu tělesných funkcí, ale jeho nadměrné hromadění v těle může vést k nepříjemným reakcím.
Co je histaminová intolerance a čím je způsobena?
Histaminová intolerance (HIT) je stav, při kterém tělo nedokáže efektivně metabolizovat histamin, což vede k jeho akumulaci a širokému spektru symptomatických reakcí jako jsou bolesti hlavy, zažívací potíže, kožní vyrážky, dýchací obtíže a v některých případech i anafylaktické reakce.
Komu je test určen a kdo by se měl nechat testovat?
Test je ideální pro jedince, kteří zažívají chronické potíže spojené s příjmem potravin bohatých na histamin.
Co se díky testu dozvím?
Díky genetickému vyšetření můžete odhalit příčinu vašich problémů. V případě potvrzení histaminové intolerance můžete ve spolupráci s vaším lékařem přizpůsobit dietu a případně začít užívat doplňky k podpoře aktivity DAO, což může výrazně zlepšit váš zdravotní stav a celkovou kvalitu života.
Potraviny bohaté na histamin: fermentované potraviny, zejména zrající a plísňové sýry, fermentované sójové produkty, ryby a mořské plody, určité druhy ovoce a zeleniny (např. avokádo, banány, špenát, rajčata) a alkoholické nápoje, které prošly fermentací (např. víno a některé druhy piva). Úroveň histaminu v potravinách může záviset na mnoha faktorech, např. způsobu jejich skladování, zpracování a přípravy.
Doporučujeme nejprve provést jednoduchý krevní test, který stanoví úroveň aktivity enzymu zvaného DAO a množství histaminu v krvi. Tento test vám pomůže zjistit, jak dobře vaše tělo zvládá histamin. Pokud výsledky ukážou nízké hodnoty enzymu DAO, což by mohlo naznačovat problém s jeho správnou funkcí, doporučujeme provést genetické vyšetření na histaminovou intoleranci, abyste zjistili přesnou příčinu vašich potíží.
Co ukáží výsledky genetického testu?
Výsledky genetického testu, které popisují pojmy "nemutovaný homozygot", "heterozygot" a "mutovaný homozygot", se vztahují k tomu, jaké verze (alely*) konkrétního genu jste zdědili od rodičů. Každý gen má dvě kopie - jednu od matky a jednu od otce.
- Nemutovaný homozygot - To znamená, že máte obě kopie genu "Normální" (bez mutace). Obě alely jsou stejné a fungují jak mají.
- Heterozygot - Znamená, že máte jednu "normální" (nemutovanou) alelu a jednu "mutovanou" alelu. Jedna kopie genu tedy funguje správně a druhá má nějakou změnu (mutaci). V některých případech to nemusí způsobit žádné problémy, protože ta "normální" kopie genu může být dostačující.
- Mutovaný homozygot - Znamená, že obě kopie genu, které jste zdědili mají mutaci. Ani jedna kopie nefunguje správně . Toto obvykle vede k tomu, že daná genetická podmínka nebo nemoc je více vyjádřena.
* Alela je různá verze jednoho genu. Každý gen v naší DNA existuje ve dvou kopiích - jednu kopii dostaneme od matky a jednu od otce. Tyto dvě kopie genu nemusí být úplně stejné, a právě tyto rozdílné verze se nazývají alely.
Například pro gen, který určuje barvu očí, může existovat alela pro hnědé oči a jiná alela pro modré oči. Které alely zdědíte, ty ovlivní vaše vlastnosti. Některé alely jsou dominantní (určují vlastnost, i když je přítomná jen jedna kopie), zatímco jiné jsou recesivní (projeví se pouze, pokud máš obě kopie stejné).
V praxi alely hrají roli nejen u fyzických znaků, ale také u predispozic k nemocem nebo reakcím na různé léky.
Vzhledem k tomu, že se jedná o genetické vyšetření je nutné vyplnit na místě souhlas s genetickým vyšetřením.
Pokyny před odběrem pomocí bukálního stěru
Pro úspěšné provedení genetického vyšetření je nezbytný důkladný odběr buněk ústní sliznice, a to pomocí sterilního odběrového tampónu (bukální stěr). Dodržení níže uvedeného postupu je klíčové pro získání dostatečného množství DNA, proto si jej, prosím, pozorně přečtěte ještě před zahájením odběru:- Min. 60 min. před odběrem nejezte, nekuřte, nepijte (mimo neslazené nesycené vody), nežvýkejte žvýkačku ani neprovádějte ústní hygienu. Ústní dutina nesmí být před odběrem bukálního stěru kontaminována žádným biologickým materiálem další osoby, proto je nutné vyhnout se činnostem jako je kojení, líbání apod., a to nejméně 60 min. před odběrem vzorku.
- Pokud je to možné, těsně před odběrem si vypláchněte ústa neslazenou nesycenou vodou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Genetické vyšetření |
---|---|
Pohlaví: | Muž, Žena |
Typ testu: | Jednotlivá metoda vyšetření |
Věk: | 20 let +, 30 let +, 40 let +, 50 let + |
Zaměření: | Genetika, Zažívání |
? Výsledky: | Do 12 pracovních dní. |
Pokyny před odběrem: | Na odběr není nutné být nalačno. Večer před odběrem vynechte tučná jídla a alkohol. Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje). |
Při odběru: | Pokud užíváte léky na ředění krve, máte alergii nebo míváte při odběru nevolnost, upozorněte odběrovou sestru |
Pokud užíváte léky: | U pravidelně a dlouhodobě užívaných léků doporučujeme konzultaci s vaším lékařem o nutnosti jejich vysazení před odběrem či nikoliv |
Odebíraný materiál: | Krev nebo bukální stěr |
Složení balíčku: | histaminová intolerance (ODBĚR BUĎ DO EDTA nebo BUKÁLNÍ STĚR dle výběru pacienta) |