Laktóza (nesnášenlivost) Laboratorní test
Související produkty
Detailní popis produktu
Laktóza je mléčný cukr, který je ve střevech štěpen enzymem laktázou na glukózu a galaktózu. Ty jsou důležité pro správný vývoj centrální nervové soustavy a pro vstřebávání vápníku, hořčíku, železa, zinku apod. Zdrojem laktózy je především mléko a mléčné výrobky. Prvním zdrojem laktózy je mateřské mléko, které obsahuje 6,8-7,2 g laktózy ve 100 g mléka, (např. kravské a kozí mléko obsahuje 4,3-4,6 g laktózy ve 100 g mléka).
Test slouží k zjištění nesnášenlivosti laktózy, která se projevuje celkovým neprospíváním, gastrointestinálními obtížemi (břišní diskomfort po konzumaci mléčných výrobků, nadměrná tvorba plynu a nadýmání, průjem, bolest břicha, zánětlivé onemocnění střev, koliky), nežádoucími reakcemi na potravu a mléčný cukr, ale také kožními projevy jako jsou vyrážky a ekzém. Tyto projevy se většinou dostaví od 30 min do 2 hod po pozření mléčného výrobku.
Podobné projevy může mít i alergie na mléko, která je doprovázena tvorbou specifických protilátek třídy IgE. V případě alergie se však obvykle jedná o alergickou reakci na mléčnou bílkovinu, alergie na laktózu bývá méně častá.
Co je nesnášenlivost laktózy?
Nesnášenlivost laktózy je enzymatická porucha. Je způsobená nedostatečnou tvorbou enzymu laktázy v tenkém střevě (deficit laktázy může být vrozený či může být primárně nebo sekundárně snížena jeho aktivita). Laktóza se nerozštěpí, putuje dál střevem a váže na sebe vodu. V tlustém střevě je pak fermentována bakteriemi za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem a plynů (vodík, oxid uhličitý, metan), což vede ke vzniku typických zažívacích potíží.
U většiny lidí tělo produkuje laktázu po celý život, ale aktivita její produkce je nejvyšší u kojenců a batolat, protože v této fázi je mléko primární potravou, kterou tělo potřebuje. Když jsou do menu zavedeny jiné potraviny, zmizí potřeba velkého množství laktázy a její aktivita se postupně snižuje. To je důvod, proč starší lidé mohou být méně tolerantní k mléčným výrobkům než děti a dospívající.
Příčiny nesnášenlivosti laktózy
Primární nesnášenlivost laktózy nebo primární hypolaktázie je způsobena genetickou predispozicí a obvykle se projevuje ve věku od 5 do 20 let. U těchto lidí je gen regulující produkci laktázy "zapnut" pouze během prvních let života, po kterém se aktivita laktázy výrazně zpomaluje a schopnost člověka trávit mléčný cukr se také odpovídajícím způsobem snižuje. Příznaky se liší závažností a lze jim zabránit správnou výživou. Ojediněle se může objevit vrozený deficit enzymu (vrozená neschopnost trávit laktózu). Deficit se projeví ihned po narození a vyžaduje úplné vyřazení laktózy ze stravy.
Sekundární nesnášenlivost laktózy je způsobena poškozením tenkého střeva, které se vyskytuje současně s onemocněním trávicího traktu, jako je celiakie, Crohnova choroba atd. Sekundární nesnášenlivost laktózy se může objevit také u kojenců a batolat po onemocnění střev. Příznaky obvykle zmizí během 2-4 týdnů po odeznění primárního onemocnění.
Test měří protilátky IgA (nesnášenlivost) a IgE (alergie).
Doplňkové parametry
Kategorie: | Biochemie |
---|---|
? Výsledky: | Do 2 týdnů. |
Pokyny před odběrem: | Na odběr se dostavte nalačno, jíst byste neměli zhruba 12 hodin před odběrem. Večer před odběrem vynechte tučná jídla a alkohol. Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje). |
Při odběru: | Pokud užíváte léky na ředění krve, máte alergii nebo míváte při odběru nevolnost, upozorněte odběrovou sestru. |
Pokud užíváte léky: | U pravidelně a dlouhodobě užívaných léků doporučujeme konzultaci s vaším lékařem o nutnosti jejich vysazení před odběrem či nikoliv. |
Odebíraný materiál: | Krev |
Složení balíčku: | protilátky laktóza - IgA, IgE |