Histaminová intolerance od A do Z

S příjmem histaminu, který je obsažen v mnoha potravinách, nemívá lidský organismus běžně žádné potíže. Hormon částečně zužitkuje a případný nadbytek sám odbourá. Někteří jedinci ale přebytečný histamin vyloučit neumí, ten se tak v těle začne hromadit a způsobovat různé zdravotní potíže. Příznaky, jako jsou bolesti hlavy, břicha, zvracení či dušnost, jsou však natolik nespecifické, že je takzvané histaminové intoleranci (HIT) většinou nepřisoudíme. K odhalení onemocnění může pomoci krevní test.  

Křídla Co je histamin?

Křídla Co je histaminová intolerance?  

Křídla Jaká je příčina nedostatku enzymu DAO?

Křídla Jaké příznaky má histaminová intolerance?

Křídla Jak zjistit, zda mám histaminovou intoleranci?

Křídla Jak vypadá nízkohistaminová dieta?

Křídla Které potraviny obsahují nejvíce histaminu?

blog Histaminová intolerance SYNLAB e-shop



Co je histamin?

Histamin je důležitý hormon, který se přirozeně vyskytuje v buňkách našeho těla. Pro organismus je nepostradatelný například proto, že působí jako neurotransmiter, tedy přenašeč vzruchů nervové soustavy, a způsobuje stahy hladkého svalstva (například kontrakce dělohy a stahy průdušek). Rozšiřuje také cévy, a zvyšuje tak jejich propustnost, čímž vzniká otok. Stimuluje produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a napomáhá trávení. Kromě lidského těla se histamin běžně vyskytuje také v mnoha potravinách. 



Co je histaminová intolerance?  

S přijímáním potravin obsahujících histamin hladina tohoto hormonu v těle stoupá. Pro zdravého jedince není tento stav ničím zvláštní, množství histaminu si organismus umí sám regulovat díky enzymu zvaném diaminooxidáza, zkráceně DAO. Problém však nastává, pokud tohoto enzymu netvoříme dostatek. Histamin se v takovém případě v těle nahromadí a začne „škodit“. Tento stav nazýváme histaminovou intolerancí.



Jaká je příčina nedostatku enzymu DAO?

K nedostatečné produkci enzymu diaminooxidázy a hromadění histaminu v těle může dojít hned z několika důvodů:

  • Dědičnost a chronické potíže – Ke snížené produkci diaminooxidázy dochází zejména u pacientů s poškozením střevní sliznice. Postihuje především lidi s chronickým zánětlivým onemocněním, cukrovkou či střevní potravinovou alergií. Problém ale může být i dědičný.
  • Alkohol nebo užívání léků – Funkci DAO může negativně ovlivnit nadměrný příjem alkoholu (především víno a destiláty) a jiných nápojů (zelený čaj, energetické drinky) nebo některé léky. Ty buď blokují její aktivitu, nebo podporují nadměrné uvolňování histaminu. Jedná se například o medikamenty obsahující ibuprofen.
  • Nedostatek živin – Histaminovou intolerancí mohou trpět i lidé s podvýživou, a to kvůli nedostatečnému příjmu vitamínů C a B a mědi. Tyto látky totiž přispívají k tvorbě enzymu diaminooxidázy a jeho správné činnosti.



Jaké příznaky má histaminová intolerance?

Histaminová intolerance bývá často neodhalená, jelikož nemá specifické příznaky, podle kterých by se dala jasně identifikovat. Projevovat se může bolestmi břicha, které mohou být až křečovité, průjmy, bolestmi hlavy, závratěmi, zvracením nebo vyrážkou. Způsobit může i dýchací potíže, dušnost, otoky nosní sliznice nebo srdeční arytmii a změny krevního tlaku. Typické jsou také náhlé změny nálad, poruchy spánku, nechutenství, zimomřivost a poruchy menstruace. Jakékoli příznaky HIT se navíc většinou objevují náhodně. Jinými slovy, nemusí se po požití histaminu dostavit vždy. 



Jak zjistit, zda mám histaminovou intoleranci?

Diagnostika histaminové intolerance bývá někdy velmi zdlouhavá a není výjimkou, že pacient absolvuje řadu vyšetření s negativním výsledkem. Při podezření na toto onemocnění hraje důležitou roli anamnéza v souvislosti se stravováním. Často se přistupuje k takzvanému eliminačně-expozičnímu testu. Při něm pacient dodržuje po určitou dobu přísnou nízkohistaminovou dietu a po čase záměrně otestuje některou z rizikových potravin. Přítomnost reakce svědčí pro diagnózu HIT.

S odhalením histaminové intolerance může pomoci také test krve, v rámci kterého se sleduje koncentrace a aktivita enzymu diaminooxidázy. Naměření nízkých hodnot značí potíže s odbouráváním histaminu, tedy histaminovou intoleranci.

Pozorujete-li na sobě opakovaně některé z uvedených příznaků a máte podezření, že by se vás histaminová intolerance mohla týkat, o test hladiny a aktivity DAO můžete požádat svého lékaře, nebo v odběrových pracovištích SYNLAB. Zakoupit ho lze i pohodlně z domova na www.eshop-synlab.cz. Výsledky vyšetření a případné nastavení léčby však vždy konzultujte se svým lékařem.



Jak vypadá nízkohistaminová dieta?

Pokud vám bude diagnostikována histaminová intolerance, s největší pravděpodobností vás čeká léčba v podobě nízkohistaminové diety, která může být doplněná antihistaminiky pro zmírnění příznaků. Dietní omezení přitom bývá opravdu striktní. Seznam potravin obsahujících histamin je totiž velmi dlouhý. Jeho množství ve stravě navíc ovlivňuje její skladování, zralost nebo zpracování. Kromě diety se v rámci léčby histaminové intolerance doporučuje i vedení podrobného deníku, do kterého pacient zaznamenává zkonzumované potraviny spolu s případnými příznaky, které na sobě pozoruje zhruba do 4 hodin po požití.

Dobrou zprávou ale je, že po určité době lze na základě diety a změny životosprávy dosáhnout správného osídlení střevní mikroflóry, čímž dojde k znovuobnovení produkce diaminooxidázy a vymizení obtíží.



Které potraviny obsahují nejvíce histaminu?

Nejvíce histaminu najdeme v tepelně upravovaných a ohřívaných pokrmech, kysaných jídlech, sýrech, kuřecím mase, mořských plodech, alkoholu a uzeninách. Ve velkém množství se vyskytuje například i ve špenátu, avokádu nebo lilku.

Při dietě je však třeba vyhýbat se i potravinám, které sice histamin neobsahují, ale způsobují jeho nadměrné uvolňování v těle, nebo blokují produkci diaminooxidázy. Mezi ně patří například rajčata, ořechy, čokoláda, lesní plody, fazole, zelený čaj a exotické ovoce, jako je banán, papája nebo citrusy. 

autor: synlab czech s.r.o.