Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny, a umožní tak další léčbu.

Křídla Na vině je genetika i špatně zvolená strava

Křídla Problematický lepek a laktóza

Křídla Jak zjistit potravinovou intoleranci?

Křídla Léčba potravinové intolerance eliminačním jídelníčkem

Křídla Čím nahradit nejčastější problematické potraviny?

potravinova-intolerance-synlab

Potravinová intolerance je nesnášenlivost nebo přecitlivělost organismu na určitou složku potravy, která je způsobena nedostatkem vhodných trávicích enzymů v zažívacím traktu. Nejedná se ale o alergii, při níž organismus reaguje na alergeny v podstatě okamžitě, potravinová intolerance se projeví až po delší době. „Potravinové alergie je mnohem snazší rozpoznat, protože alergická reakce se obvykle dostavuje do několika minut, maximálně dvě hodiny po požití alergenu. Symptomy potravinové intolerance oproti tomu nastupují až po několika hodinách, dnech, nebo dokonce týdnech od konzumace problematické potraviny,“ vysvětluje MUDr. Marek Antoš z pražské laboratoře SYNLAB a dodává, že to představuje hlavní důvod, proč si většina lidí své problémy s danou potravinou vůbec nemusí spojit.

Na vině je genetika i špatně zvolená strava

Nesnášenlivost některých potravin je buďto dána geneticky, nebo si za ni můžeme sami špatným jídelníčkem. Přejídání, nevhodné úpravy jídla jako například smažení a kombinace více potravin s vysokým obsahem tuků, sacharidů a proteinů najednou můžou za to, že tělo nezvládá produkovat dostatek trávicích enzymů, které přijímanou potravu zpracovávají. Občas může být na vině i nedostatečné rozžvýkání potravy.

Problematický lepek a laktóza

Mezi potraviny, které nejčastěji vyvolávají intoleranci, patří kravské mléko a obiloviny – konkrétně jde o intoleranci laktózy a lepku. Potíže však může způsobovat i celá řada dalších potravin, jako jsou různé druhy ovoce, zeleniny, oříšků nebo masa.

Snížená schopnost trávení laktózy se podle celosvětových statistik v různé míře objevuje zhruba u pětašedesáti procent populace, intolerancí lepku trpí přibližně šest procent lidí. Zajímavostí je, že vysokou toleranci vůči laktóze mají severoevropské národy, zatímco američtí indiáni a Eskymáci schopnost trávit laktózu zcela postrádají.

Jak zjistit potravinovou intoleranci?

Nejspolehlivější metodou, jak odhalit problematické potraviny, je krevní test, který vám do týdne poskytne jasné výsledky. „V laboratořích SYNLAB máme k dispozici čtyři varianty testů, jedná se o balíčky, které jsou odstupňované podle počtu testovaných alergenů. V rámci základního vyšetříme krev na 53 různých alergenů, ten nejobsáhlejší jich pak otestuje 287,“ popisuje MUDr. Marek Antoš z laboratoře SYNLAB. Přesný seznam testovaných potravin v rámci jednotlivých balíčků lze nalézt v internetovém obchodě www.eshop-synlab.cz, kde si můžete jednotlivé testy také pohodlně objednat. Zajít můžete i rovnou bez rezervace na některé z odběrových pracovišť SYNLAB. Vyšetření je vhodné pro všechny, kteří u sebe pozorují výše uvedené příznaky typické pro potravinovou intoleranci, a přitom jim nebylo diagnostikováno jiné onemocnění.

Léčba potravinové intolerance eliminačním jídelníčkem

Jakmile zjistíte, jaké potraviny vám způsobují potíže, vyřaďte je ze svého jídelníčku a nahraďte je jinou adekvátní potravinou z hlediska živin. Základem všeho je vyváženost, tedy aby nedošlo k nutriční podvýživě a tělo mělo stále dostatek vitamínů a minerálů. O tom, jak je vhodné kompenzovat chybějící složky potravy odpovídající náhradou, je dobré se poradit s výživovým odborníkem a nechat si vypracovat osobní eliminační jídelníček.

Problematické potraviny je potřeba vyřadit alespoň na dobu tří měsíců, první pocit úlevy by se přitom měl dostavit po několika týdnech. Vyřazení problematických potravin z jídelníčku je zatím jedinou možností léčby potravinové intolerance. V některých případech dojde po určité době k samovolné nápravě funkcí organismu, a tak je možné začít potraviny znovu konzumovat, jindy musí být vyloučení z jídelníčku trvalé. 

Čím nahradit nejčastější problematické potraviny?

Mléko i obiloviny jsou sice významným zdrojem živin, i tak ale existuje řada potravin, které je mohou nahradit. V případě kravského mléka jde jak o živočišné náhrady, tedy mléko kozí, ovčí nebo buvolí, tak i o rostlinné alternativy – mléko sójové, rýžové, kokosové a další. Při hledání náhrady za kravské mléko může v některých případech vzniknout intolerance i vůči mléku jiných přežvýkavců, proto je doporučujeme konzumovat jen po přechodnou dobu a pravidelně je v dietě střídat.

Co se lepku týče, je nejvíce obsažen v pšenici, žitu a ječmeni. Některé obiloviny ale lepek neobsahují vůbec –jde například o rýži, kukuřici, pohanku nebo proso. Další významnou bezlepkovou plodinou jsou brambory. V dnešní době už je bezlepková strava poměrně dobře dostupná a na pultech obchodů narazíte i na různé druhy bezlepkového pečiva. Snadno se dají sehnat také základní suroviny na domácí pečení.